Seniorencafé: Actief in je eigen wijk

Bron Dordrecht.net 4 oktober 2023

DORDRECHT – Wat is er voor senioren te doen in de wijk de Staart en wat zou u zelf willen doen om de wijk gezelliger te maken? Deze vragen staan centraal tijdens een bijeenkomst voor senioren op donderdag 26 oktober van 12.30 tot 14.00 uur in buurthuis WIJkhaven de Staart aan de Maasstraat 25.

Buurtwerker Rachel Felter vertelt waarom het seniorencafé wordt georganiseerd: “Ouderen blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen, het is daarom belangrijk dat er voor hun genoeg te doen is in de eigen wijk dicht bij huis. Door actief te blijven draag je bij aan je eigen welzijn. Daarom willen we graag in gesprek met ouderen op de Staart.”

Pubquiz
55-plus bewoners van de Staart gaan met elkaar in gesprek. Er is een pubquiz ‘met een twist’ waarin kennis over de wijk wordt getest, er is muziek en een ‘Talentscan’. Rachel vertelt: “Op de Staart zijn veel mogelijkheden om actief te blijven, maar dat is niet bij alle senioren bekend. Er zijn bewonersinitiatieven zoals Moestuin De Terp of de koffieochtend bij de Volière. Het Biesboscentrum of het Binnenvaartmuseum is te bezoeken als activiteit, maar mensen kunnen er ook terecht als vrijwilliger.“

Talentscan
Caroline van der Mijle van het INZET078!, het expertisecentrum vrijwillige inzet, is ook aanwezig bij het seniorencafé. Zij legt uit dat vrijwilligerswerk juist voor ouderen belangrijk is: “Door je vrijwillig in te zetten, blijf je lekker actief, leer je nieuwe mensen kennen en het is gewoon gezellig! Daar komt bij dat senioren waardevolle ervaren krachten zijn. Over het algemeen hebben ouderen veel meer in hun mars dan ze zelf denken. Daarom bieden wij een ‘Talentscan’ aan. Hiermee leren ouderen hun talenten, vaardigheden, kennis en ervaring kennen. Na afloop van de scan staan mensen soms versteld van zichzelf.”

Caroline laat tijdens het seniorencafé zien hoe de talentscan in z’n werk gaat. Geïnteresseerden kunnen na afloop een afspraak maken om samen met een van de adviseurs van INZET078! een talentscan te doen.

WIJkwensboom
Rachel: “We willen senioren inspireren en informeren, maar we willen vooral weten wat hun ideeën en wensen zijn. Daarom kunnen zij na afloop van het seniorencafé hun idee in de WIJkwensboom hangen. De boom blijft nog enkele weken in buurthuis de WIJkhaven staan, zodat ook andere senioren uit de buurt nog de kans krijgen hun wensen in de boom te hangen. Aan het einde van het jaar zal Buurtwerk samen met INZET078! kijken welke wensen realiseerbaar zijn.

Het seniorencafé is gratis en vrij toegankelijk. Donderdag 26 oktober van 12.30 tot 14.00 uur in buurthuis WIJkhaven de Staart aan de Maasstraat 25. Voor koffie en thee wordt gezorgd.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts