Opgepast: cybercriminelen misbruiken energietoeslag om rekeningen te plunderen

(bron: RTL Nieuws d.d. 30 augustus 2022)

Cybercriminelen hebben een nieuwe truc gevonden om bankrekeningen te plunderen: ze versturen nepberichten waarin staat dat je energietoeslag kunt aanvragen. Er zijn al vele honderden mensen in de oplichting getrapt.


Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het gaat om phishingmails en -sms’jes waarin staat dat je recht hebt op een eenmalige tegemoetkoming voor de hoge energierekening. Experts vrezen dat deze sluwe nieuwe vorm van online oplichting de komende tijd flink gaat toenemen.

“Iedereen maakt zich zorgen om de stijgende energiekosten en daar maken deze cybercriminelen misbruik van”, vertelt Rik van Duijn, onderzoeker bij cybersecuritybedrijf Zolder. “We zien al langer oplichtingstrucs rondom de Belastingdienst en het CJIB, maar het thema energietoeslag is echt nieuw voor ons. We verwachten dat deze phishingvorm de komende tijd meer slachtoffers gaat maken.”

Cybercriminelen imiteren MijnOverheid
De cybercriminelen lokken potentiële slachtoffers naar een nepwebsite van MijnOverheid waar de zogenaamde energietoeslag kan worden aangevraagd. De details op de website kloppen, waaronder het logo van de Rijksoverheid, de kleuren en teksten. Ook de hoogte van de energietoeslag – 800 euro, in juli verhoogd naar 1300 euro – is correct.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5329736/energietoeslag-oplichting-phishing-cybercriminelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts