Met ABC-methode oplichters te slim af

Het blijft zaak om alert te blijven op oplichters. De politie maakte eind vorige week bekend dat er vijf verdachten zijn opgepakt voor bankhelpdeskfraude. Om mensen scherp te houden op allerlei vormen van oplichting heeft de politie de ABC-methode gelanceerd.

De oplichters belden de slachtoffers en zeiden dat ze medewerker zijn van de bank. Ze hadden veel persoonlijke informatie van het slachtoffer en zeiden dat het geld op de rekening voor de veiligheid moest worden overgezet naar een andere rekening. Er kwam zelfs iemand langs om de pinpas op te halen bij het slachtoffer.

Tonnen aan schade
In totaal zijn zeker 95 mensen op deze manier opgelicht. Het waren bijna allemaal mensen ouder dan 70. De totale schade bedroeg in deze zaak ruim 800.000 euro.

Zo zijn er nog veel meer manieren waarop een oplichter u kan proberen geld afhandig te maken, bijvoorbeeld via een phishing-mail. U wordt minder snel slachtoffer van digitale criminaliteit als u de ABC-methode van de politie volgt:

  • A = Alert blijven. Klinkt iets te mooi om waar te zijn (bijvoorbeeld een aanbieding op Marktplaats), dan is het niet oké. Blijf op de hoogte van de laatste trucs van oplichters en klik nooit zomaar op een link in een mail.
  • B = Bescherm jezelf. Doe altijd de aangeboden updates op uw telefoon en computer. Gebruik sterke wachtwoorden en recente anti-virusprogramma’s. Maak ook offline back-ups van uw gegevens.
  • C = check altijd. Vertrouwt u een telefoontje niet, verbreek dan de verbinding. Check vervolgens de contactgegevens van de afzender.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts