Bron: De Koepel 5 oktober 2024
Deze week hebben vertegenwoordigers van de Seniorencoalitie een gesprek gevoerd met minister Fleur Agema en staatssecretaris Vicky Maeijer van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Tijdens het overleg, waarbij ook Koepel-bestuurslid Meindert Schmidt aanwezig was, werd gepleit voor een integraal ouderenbeleid dat een coördinerende rol van de minister vereist.
Het doel van de bijeenkomst was om te benadrukken dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat ouderen op een prettige en kwalitatief goede manier oud kunnen worden in Nederland. Hierbij spelen niet alleen zorg, maar ook andere aspecten, zoals het tekort aan geschikte woningen voor senioren en het belang van buurten waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten en ondersteunen.
Drie Hoofdprioriteiten
1. Leefbare Wijken voor Ouderen
De vergrijzing biedt kansen die benut moeten worden. Het is essentieel om ouderen te ondersteunen bij het actief blijven deelnemen aan de samenleving en te investeren in hun eigen vitaliteit. Dit begint met prettig wonen in buurten waar ze zich thuis voelen. De focus moet niet alleen op de zorgkosten liggen, maar op het versterken van de rol die ouderen spelen in de maatschappij.
2. Verhoging van Digitale Ondersteuning
Technologie kan een waardevolle bijdrage leveren aan de zorg, zoals door het gebruik van apps voor zelfmetingen, het maken van digitale afspraken of het beeldbellen met zorgverleners. Het is van groot belang dat ouderen begeleid worden in het aanleren van digitale vaardigheden, waarbij aandacht wordt besteed aan privacy en veiligheid. Bovendien moet er een balans blijven tussen formele en informele zorg, zodat mantelzorgers niet overbelast raken.
3. Wijkgerichte Zorg en Wijkklinieken
Zorg moet op lokaal niveau georganiseerd worden met sterke wijkteams die goed samenwerken tussen sociale en medische diensten. Het concept van wijkklinieken, waar ziekenhuiszorg en revalidatie worden gecombineerd, biedt kansen om kwetsbare ouderen op te vangen. Deze tussenstap kan de samenwerking tussen mantelzorgers, huisartsen, wijkverpleegkundigen en specialisten verbeteren, zodat de zorg voor ouderen efficiënter en effectiever wordt.