Gemeentebestuur roept hulp van de stad in bij bezuinigingen

Bron: RTV Dordrecht 3 juli 2024

Honderd Dordtenaren van divers pluimage gaan het gemeentebestuur adviseren over de bezuinigingen de komende jaren. Tot 2028 gaan de tekorten oplopen tot ongeveer 30 miljoen euro. De gemeenteraad besluit de komende weken over een deel van de bezuinigingen tot en met volgend jaar. Voor de lange termijn wordt hulp van de stad ingeroepen.
Hoewel de stad op dit moment financieel kerngezond is zal het, als er niet wordt bijgestuurd, al in 2025 fout gaan en zullen de tekorten de jaren er na verder oplopen naar ongeveer 30 miljoen. Er zal dus hoe dan ook bezuinigd moeten worden.

“Samen met de stad gaan we kijken waar dat het beste kan”, aldus de wethouder Financiën Peter Heijkoop. De manier waarop er bezuinigd gaat worden, daarover lopen de meningen in de gemeenteraad uiteen. De Dordtse VVD heeft samen met een aantal oppositiepartijen laten weten dat zij de verhoging van de gemeentelijke lasten zoals de OZB zat is. En zo ligt er nog een aantal uiteenlopende wensen vanuit de raad.

Desgevraagd benadrukken wethouder Heijkoop (CDA) en wethouder De Jonge (GroenLinks) dat de stemming in het college opperbest is. Of dat de komende maanden zo blijft is afwachten.

Deze en volgende week zullen er voor de bezuinigingen op korte termijn door gemeenteraad en college knopen doorgehakt worden. Na het zomerreces gaat ook naar de jaren na 2025 gekeken worden, want daarover is nog heel veel onduidelijkheid. Nog even los van mogelijke plannen met gemeenten van het huidige kabinet, dat zegt over twee maanden met een regeerakkoord te zullen komen.

Een speciaal bureau zal 100 Dordtenaren zoeken die een afspiegeling van de Dordtse samenleving vormen om raad en het college te gaan adviseren over de bezuinigingen op de langere termijn.

Voor het filmpje van RTV klikt u op https://youtu.be/r8Ssp97-4hk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts