Belazerd door stem van huilende dochter: ‘Afschuwelijk dat codetaal met je kind nodig is’

 

Bron AD 8 augustus 2023.

VOICE CLONING

Ouders moeten ‘zo snel mogelijk’ met hun kinderen een codewoord afspreken om te voorkomen dat ze worden opgelicht via de telefoon, waarschuwen instanties.

Cybercriminelen zijn namelijk begonnen met het klonen van stemmen en dat kan volgens deskundigen desastreuze gevolgen hebben voor onze portemonnee.
De nationale politie is bezorgd over de razendsnelle opmars van kunstmatige intelligentie en pleit voor tientallen digitale rechercheurs en analisten om cybercrime het hoofd te bieden. ,,We kunnen de ontwikkelingen amper meer bijbenen”, verzucht Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond. ,,Het gaat écht als een raket. Van rechercheurs krijg ik al verontrustende signalen die alle alarmbellen laten afgaan.”


Struijs is in het bijzonder bezorgd over voice cloning: het imiteren van de stem van iemands familielid door middel van AI-gedreven software. Criminelen gebruiken dit om mensen telefonisch op te lichten. Bijvoorbeeld met een kletsverhaal dat iemands dochter in acute nood zit en nú geld nodig heeft. In de Verenigde Staten komt dit al zo vaak voor dat een toezichthouder voor deze nieuwe vorm van oplichting waarschuwt. Ook in andere landen zijn diverse personen en zelfs bedrijven en banken voor honderdduizenden euro’s opgelicht.


‘Bizar dat dit nodig is’


Het is slechts een kwestie van tijd voor deze vorm van oplichting in ons land voet aan de grond krijgt, waarschuwt de Fraudehelpdesk. ,,Zo gaat het altijd met nieuwe vormen van oplichting. Het start elders, en dan waait het langzaam maar zeker onze kant op. Dat is zorgwekkend, want zo wordt het nog moeilijker om te onderscheiden wat nu echt of nep is. We houden ons hart vast voor wat er komen gaat.”
De Fraudehelpdesk adviseert om alvast een codewoord met je kind af te spreken, zodat je bij twijfel een oplichter kunt ontmaskeren. Bureau Jeugd en Media pleit daar ook voor en waarschuwt ouders ook om op het telefoonnummer te letten. ,,Is je kind in nood, heeft hij nú geld nodig en belt hij van een ander nummer? Dan is gezond wantrouwen verstandig. Ja, het is bizar en afschuwelijk dat codetaal en deze tips überhaupt nodig zijn, maar het is de realiteit waarin wij nu leven”, zegt oprichter Justine Pardoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts