AOW mogelijk toch ruim twee tientjes per maand hoger, Eerste Kamer houdt voet bij stuk

Bron: AD 29 november 2022


Gepensioneerden krijgen komend jaar mogelijk toch nog iets meer AOW dan gedacht. De Eerste Kamer eist dat een extraatje dat het kabinet wil afschaffen volgend jaar terugkomt. AOW’ers zouden er daardoor vanaf 1 juli 23 euro per maand bij krijgen.


De ‘kale’ AOW stijgt vanaf 1 januari al fors, doordat het staatspensioen net als andere uitkeringen meestijgt door de verhoging van het minimumloon met 10 procent. Maar om een deel van die rekening te betalen wil het kabinet stapsgewijs af van de IOAOW. Dit is een aanvulling op de AOW-uitkering die elke AOW’er nu ook nog krijgt. Dit extraatje bedraagt dit jaar 28 euro per maand, maar gaat vanaf 1 januari naar 5 euro.

Die stap is tegen het zere been van de Eerste Kamer. Die had het kabinet eerder al opgedragen om de IOAOW niet te verlagen, maar het ministerie van Sociale Zaken hield desondanks vast aan die maatregel. Senator Martin van Rooijen (50PLUS) liet het er niet bij zitten en bracht daarom vandaag opnieuw een motie in stemming. Daarin werd de regering opgedragen de verlaging van 28 naar 5 euro per 1 juli ongedaan te maken.

Gat op de begroting
Een meerderheid schaarde zich achter het voorstel van Van Rooijen. Alleen regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie stemden tegen, maar die hebben in de Eerste Kamer geen meerderheid.


De bal ligt nu opnieuw bij het kabinet: de Tweede Kamer heeft de wet die de afschaffing van de IOAOW regelt al aangenomen. Die stap terugdraaien zou een gat van 800 miljoen euro op de begroting betekenen, oplopend tot 1 miljard euro in 2025.


Minister Carola Schouten (Pensioenen, ChristenUnie) gaat de aangenomen motie ‘bestuderen’, laat zij via haar woordvoerder weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts