Albert Schweitzer ziekenhuis en Beatrixziekenhuis staken op 16 maart


Bron AD De Dordtenaar d.d. 2 maart 2023.


Medewerkers van het Dordtse Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz) en het Beatrixziekenhuis in Gorinchem leggen op donderdag 16 maart het werk voor 24 uur neer.


Het ziekenhuispersoneel is ontevreden met cao-voorstellen van hun werkgever. Vandaar dat in totaal op 64 ziekenhuislocaties in het land op 16 maart zondagsdiensten worden gedraaid vanaf 08.00 uur. Alleen spoedeisende en acute zorg blijven normaal in de benen bij de deelnemende instellingen.

Voor het ASz betekent dit dat de operatiekamers in Dordt en Zwijndrecht zijn gesloten voor geplande zorg. Zo zegt Joyce Verton, anesthesiemedewerker en woordvoerder van het actiecomité in dit ziekenhuis. Ook radiologie en de opname-afdeling C2 doen mee aan de werkonderbreking. ,,Voor die laatstgenoemde afdeling betekent dit dat er alleen patiënten worden opgenomen die acute zorg nodig hebben. De patiënten die er al voor de 16e liggen hoeven zeker niet weg – die krijgen extra aandacht van ons.’’


Patiënten die twijfelen of ze op 16 maart terecht kunnen in het ASz adviseert Verton ná 10 maart te bellen met ‘hun’ afdeling. ,,Daarvoor hebben wij nog een overleg met de raad van bestuur over hoe deze actie veilig kan worden uitgevoerd. Pas daarna kunnen poli’s afspraken gaan afbellen.’’


In Gorinchem staat nog niet geheel vast welke afdelingen meedoen aan de staking. ,,Op dit moment is alleen bekend dat we deelnemen. In welke vorm en wat dit betekent voor de inrichting van de zorg op die dag kunnen we nu nog niets zeggen’’, laat een woordvoerder van het Beatrixziekenhuis weten.

Patiënten met een afspraak op 16 maart worden persoonlijk geïnformeerd, zodra er meer bekend is over de actiedag.


FNV Zorg & Welzijn ageerde bij de aankondiging van de landelijk stakingsdag fel tegen de werkgeverskoepel, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Volgens de vakbond gaan ziekenhuismedewerkers er de komende twee jaar in koopkracht flink op achteruit, wordt er niets structureels gedaan aan het verlagen van de werkdruk en moeten ze zich nog flexibeler opstellen bij het inroosteren.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts